Din pære bestemmer hvilken farve dit tøj har

Valg af pærer har stor betydning for hvilken farve dit tøj, dine møbler eller din væg har, men også for hvordan vi ser og opfatter farver. Læs også, Er der forskel på LEDpærer?

I dag er der stor forskel på hvilken farvegengivelse og farvetemperatur de forskellige pærer har, og derfor er der stor forskel på, hvordan vi ser og opfatter farven på vores tøj og møbler mm.

De pærer, som har en lav/lille farvegengivelse, og dermed et begrænset antal farvenuancer, kan ikke gengive farverne helt præcist.

En lav eller lille farvegengivelse, betyder at pærerne har ”huller” i deres spektrum, og derfor sorterer en masse nuancer væk. Dette er årsag til at farven rød for eksempel gengives som mindre rød. Så vær opmærksom på hvor og til hvad dine pære skal bruges. Hvis det er vigtigt for dig at have en god farvegengivelse, er det afgørende at du vælger en pære som har hele farvespektret.

Branche- og arbejdsgiverorganisation Danske Malermestre, har lavet en test hvor de har sat tre forskellige pærer til at belyse samme vægfarve.

Resultatet ses på billedet. Det er vildt, at der er så stor farveforskel på grund af de Din pære bestemmer hvilken farve din væg har.forskellige pærer.

Når der skal vælges vægfarve, er det derfor utrolig vigtigt, at være opmærksom på hvilke pærer der er i lokalet. Pærer og farver skal arbejde sammen for at få den ønskede farve.

Farvegengivelse og farvetemperaturen

Farvegengivelse kaldes Ra-indeks eller CRI-indeks, og viser lyskildens evne til at gengive farver naturtro. Et Ra-indeks på 100 svarer til dagslys.

Farvetemperaturen beskriver lysets egen farve, og fortæller om lyset virker varmt eller koldt. Farvetemperatur angives i Kelvin (K), og skalaen går fra 0 til 10.000 K. Jo lavere temperatur, desto varmere lys. Varme farver ligger på 2.700-3.200, neutrale farver på 3.500-4.000, mens kolde farver, som ved dagslys, ligger på 4.000-5.000 Kelvin.

Med alle de forskellige nye typer og kvaliteter af pærer, er det blevet sværere at vælge farver, da de tit ser forskellige ud, alt efter hvilken pære der er i rummet. Husk intet lys, ingen farver.

Pæren skal passe sammen med farven på din væg, dine møbler mm..

Lone Lings kan ved at skifte farvetemperaturen få kjolen til at skifte farve

Billedet er fra et af mine foredrag, hvor jeg har en lampe som kan ”flytte” 300 kelvin. Det betyder at jeg ved at skifte farvetemperaturen kan få kjolen til at skifte farve.

Dette farveskift er en rigtig god hjælp, når man som fagperson gerne vil opnå et stemningsskift. Stemningsskiftet vil betyde ændret opmærksomhed og derved øget koncentration og skabe øget ro.

Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.

LONE LINGS ● ROLIGHEDSVEJ 45 ● 8240 RISSKOV ● M: 23346978 ● E: info@lonelings.dk ● CVR NR 31691273