Synet ændres med alderen

Synet ændres med alderenDet er en kendt sag, at det menneskelige øje svækkes med alderen. Med alderen reduceres pupillens størrelse væsentligt og muskulaturen i øjet svækkes, så det bliver vanskeligere at udvide pupillen tilstrækkeligt ved svagt lys.

Svagt lys kan være lys fra lysstofrør eller LED af dårlig kvalitet.

Samtidigt gulnes øjenvæsken, hvorved farveopfattelsen falmer og klarheden reduceres. Derfor er det utroligt vigtigt, at plejehjem og ældre boliger har LED pærer med en høj farvegengivelse. Med alderen kommer også en række aldersbetingede øjensygdomme som grå stær, grøn stær, øjenforkalkning mm. som gør, at syns oplevelsen ændres væsentligt med alderen.

Lys hjælper mod depression

Nye forskningsresultater viser at, lys hjælper mod depression og at halvdelen af ældres faldulykke kan undgås med LED pærer af høj kvalitet. Kontakt mig hvis du vil høre hvor lidt der skal til, for at undgå faldulykker, hvordan lyset kan hjælpe på demens afsnittet eller hvordan lys og farver kan være med til at øge trivselen og derved måske mindste medicin forbruget.
Det varierende og vekslende lys er så vigtigere, når man skal vælge pærer (lyskilder) på ældreområdet.

Variation kan skabes ved at bruge pærer med forskellige farvetemperaturer der placeret på tværs af lokalerne. Det er ud over variation af lysets farvegengivelse også vigtigt at lyset understøtter indretningen og den stemning der vil opnås i lokalet. Lyset skal også passe sammen med de farver der er i rummet.

Kompensere for nedsat synsevne

Forskning viser, at belysning og lysindfald kan kompensere for nedsat synsevne. Både i den private bolig, men også på plejehjemmet og i ældreboligerne. På plejehjemmet er det specielt de steder beboerne opholder sig mest, som egen bolig og fællesrummet, lyset er vigtigt.

Vi kan konkluder, at ved at være bevidst omkring sine pærer, giver lyset en større orienteringsevne som vil fremme trivselen. Når vi vælge pærer som har en høj kvalitet, god farvegengivelse og høj lumenværdig, sparers der på el-regningen samtidig med der vil være højre arbejdsglæder og trivsel i rummet.

Orienteringsevnen og vægfarver

Farver er sammen med lys væsentlige for trivselen, fordi farverne spille en vigtigt rolle som orienteringshjælper. Når vi bruger farver aktivt kan farver på samme måde som lys bruges til at kompensere for nedsat synsevne. Orienteringsevnen og mulighederne for selv at finde rundt Ældres faldulykke kan undgås med LED pærer af høj kvalitetøges, når der er forskel på farverne på vægge, gulve, døre mm. Det er en rigtig god ide, at have de forskellig aktiverer i fællesrummet markeret med en farve, eksempelvis spise-, læse- og tv- området.

Trivsel giver besparelse

Selv om personalet er underlagt tidsmæssige rammer er det vigtigt, at indretningen på plejeområdet ikke bliver for institutionaliseret, men har en hjemlighed i indretning. Den hjemlige indretning har en stor betydning for de ældres trivsel. Det er helheden mellem indretning, farver og lyset der giver den bedste trivsel for både personale og beboerne.

Husk det koster ikke mere at male med en farve frem for hvid. LED pærer har ofte et laver elforbrug så tilbagebetalingstiden ligge gennemsnitligt på to til fem år. Det vil sige at LED pærer og vil tjene sig selv inde i løbet af to til fem år. Så trivsel kan give en besparelse efter et par år.

Kontakt mig hvis du vil høre mere om helhedsløsninger med farver, lys og indretning, der giver øget trivsel, færre faldulykker, mindre medicin forbrug og støtter arbejdsmiljøet.

 

Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.

LONE LINGS ● ROLIGHEDSVEJ 45 ● 8240 RISSKOV ● M: 23346978 ● E: info@lonelings.dk ● CVR NR 31691273