Lysstofrør i vores skoler, institutioner og kontorbygninger – kan gøre os syge

Lysstofrør i vores skoler, institutioner og kontorbygninger kan indeholde det sundhedsskadelige stof PCB. T8 lysstofrør fremstillet mellem 1950 og 1986 kan gøre os syge.

Lysstofrør i vores skoler, institutioner og kontorbygninger gør os syge af PCBPCB giver nedsat forplantningsevne, skader på indre organer og øget risiko for kræft. Dette er bare nogle af farerne, hvis man over længere tid bliver udsat for stoffet PCB.

Læs også; Skolebestyrelser skal være obs på PCB på deres skole

Ved at skifte de gamle T8 lysstofrør til nye LED-rør, fjerner vi ikke kun det sundhedsskadelige stof PCB, vi opnår også øget trivsel og et bedre arbejdsmiljø. I nogle tilfælde vil der være en energibesparelse på op til 60 %, samt en betydelig  CO2 reduktion. På grund af den store energibesparelse vil tilbagebetalingstiden oftest kun være nogle få år. Tilbagebetalingstiden er når vores udgifterne til de nye LED-rør har tjent sig selv ind, i løbet af nogle få år.

Så det må da være på tide, at vi skifter de gamle sundhedsskadelige og dårlige lysstofrør ud med nye energibesparende LED-rør. Tænk – at vi kan spare penge, på at øge vores sundhed og samtidig opnå en øget trivsel og derigennem et sundere arbejdsmiljø.

Brancheforeningen for belysning, FABA anbefaler, at det gøres lovpligtigt at udskifte armaturerne og henviser i en pressemeddelelse til, at man i Norge har krævet øjeblikkelig udskiftning af gamle PCB-holdige armaturer.

I Norge bliver alle gamle PCB-holdige armaturer udskiftet, mens Miljøstyrelsen i Danmark nøjes med at anbefale udskiftning. Miljøstyrelsen har netop udgivet en rapport om PCB i kondensatorer i belysningsanlæg,

Læs også; Energi Styrelsens: Der er PCB i flere bygninger end ventet. 

Læs også:  Håndtering af PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer

 

 

 

Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.

LONE LINGS ● ROLIGHEDSVEJ 45 ● 8240 RISSKOV ● M: 23346978 ● E: info@lonelings.dk ● CVR NR 31691273