Hvert andet skrivebord står tomt

hver anden kontorarbejdsplads ikke bliver brugtEn ny opgørelse viser, at hver anden kontorarbejdsplads ikke bliver brugt, fordi medarbejderen ikke er der.

  • Hvordan udnytter vi bedst vores kontorer ?
  • Hvordan undgår vi, at vores kontorer virker tomme og øde?
  • Skal der være faste siddepladser til alle?
  • Skal der være fleksible pladser, som bruges af flere forskellige medarbejdere ?

Jeg tror det er vigtigt, at alle medarbejdere ved hvor deres arbejdsplads er, når de møder ind om morgenen. Men om arbejdspladsen skal være et skrivebord, en siddeplads ved et stort møde, et arbejdsbord eller bare et skab ved jeg ikke.

Jeg tror det kommer meget an på den enkelte virksomhed, deres medarbejdere og hvilket arbejde der skal udføres. Men jeg er sikker på, det er meget vigtigt, at virksomheden har en kultur og bevidsthed omkring deres indretning, og derved medarbejdernes arbejdspladser.

Medarbejdernes behov for plads på kontoret er blevet halveret siden 1980’erne. Der er forskel på arbejdspladserne, men gennemsnittet viser, at en typisk medarbejder kun sidder ved sit skrivebord mellem 30 til 55 pct. af tiden.

Kun plads til dem, der møder op

I stedet for at have borde til alle ansatte, foreslår Gitte Andersen, stifter af SIGNA, at virksomhederne indretter på en anden måde, og kun har plads til det antal medarbejdere, der hver dag møder op. For eksempel i form af kompetenceklynger, hvor 8-10 medarbejdere sidder samlet.

Ifølge tidligere forsker i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Jan Pejtersen, som blandt andet har forsket i arbejdsmiljø i storrumskontorer, føler ansatte i storrumskontorer sig i højere grad generet af støj, og har langt flere sygedage, end dem der har deres eget kontor. Flere syge og mere støj i storrumskontorer. Læs artiklen: Storrumskontorer – forbandelse eller velsignelse? Eller artiklen: Storrum giver dig flere sygedage.

Helhedsindretning i samspil med den individuelle indretning

Jeg tror at helhedsindretning i samspil med den individuelle indretning, er et rigtig godt bud på en sund og støttende kontorindretning. Det er vigtigt, at vi indretter os med stor bevidsthed, så der tænkes både arbejdsglæde, arbejdsmiljø og trivsel ind i indretningen. Det giver mere på bundlinjen, når indretningen giver mulighed for, at medarbejderne kan søge naturlig social sparring med hinanden, og samtidig har en kontorindretning der giver arbejdsro og tryghed.

Indretningen af vores kontor skal sende et stærkt signal om virksomhedens brand, og det indtryk virksomheden gerne vil give både kunder og ansatte. Kontorindretningen skal selvfølgelig også understøtte arbejdsprocessen, og de samarbejdsformer der foregår i virksomheden. Der er rigtig mange ting at tage hensyn til.

Jeg kan gennem mit arbejde se at flere og flere virksomheder er begyndt at tænke i helhedsindretning i deres kontorindretning. Der er kommet en øget bevidsthed omkring sammenhængen mellem miljø, arbejdsmiljø, arbejdsglæde og trivsel. Dette ses ved den måde vi indretter på, f.eks. placering af møbler, men også i valg af materialer samt valg af belysning.

Med henblik på belysning, handler det om den generelle grundbelysning, men i lige så stor grad om tilvalg af den individuelle arbejdslampe.

Når helhedsindretning i samspil med den individuelle indretning er på plads, skal der desuden tages hensyn til lovgivningen. Er de generelle krav overholdt ? Er der de rigtige flugtveje og er lovgivningen overholdt ?

Læs arbejdstilsynet, Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning.

 

Der kan ikke kommenteres på dette indlæg.

LONE LINGS ● ROLIGHEDSVEJ 45 ● 8240 RISSKOV ● M: 23346978 ● E: info@lonelings.dk ● CVR NR 31691273